The Charter in catalan
QUÈ ÉS LA MARXA MUNDIAL DE LES DONES?
La Marxa Mundial de les Dones, és un moviment format per grups de dones de diferents orígens ètnics, cultures, religions, polítiques, classes, edats i orientacions sexuals. Per compte de separar-nos, aquesta diversitat ens uneix en una solidaritat més global.
A l’any 2.000, com a Marxa Mundial de les Dones, redactarem una plataforma política que contenia 17 reivindicacions concretes, amb la finalitat d’eliminar la pobresa en el món, realitzar la distribució de les riqueses, erradicar la violència contra les dones i aconseguir el respecte a la seva integritat física i moral. Transmeterem aquestes reivindicacions als responsables del Fons Monetari Internacional, del Banc Mundial i les Nacions Unides, de les quals no hem rebut resposta. Es varen entregar també a les persones amb càrrecs electes i a les i els dirigents dels nostres països.
Desde de llavors continuem, sense descans, defensant les nostres reivindicacions. Proposem alternatives per construir un altre món. Treballem activament dintre dels moviments socials mundials i nacionals, al mateix temps que seguim profunditzant la reflexió sobre el lloc que ocupen i el que deuen ocupar les dones en la societat.
Amb aquesta Carta Mundial de les Dones per a la Humanitat i les accions que vindran, reiterem que un altre món és possiblle, un món ple d’esperança de vida, un món en el qual sigui agradable de viure. Declarem el nostre amor en aquest altre món, a la seva diversitat i a la seva bellesa.
Versió aprobada per les delegades de la Marxa Mundial de les Dones, el 10 de Desembre del 2.004, a Kigali (Ruanda)
CARTA MUNDIAL DE LES DONES PER A LA HUMANITAT
Les delegades de la Marxa Mundial de les Dones reunides a Kigali (Rwanda), aprovaren el 10 de Desembre de 2004, la Carta Mundial de les Dones per a la Humanitat.
La Carta Mundial de les Dones per a la Humanitat proposa construir un món sense explotació, opressió, intolerància i exclusions on es respecten la integritat, la diversitat, els drets i les llibertats de totes i de tots, un món basat en la igualtat, la llibertat, la solidaritat i la pau.
En la Carta, per mitjançant 31 afirmacions, es descriuen els principis essencials i bàsics per construirla. La Carta s’acompanyarà de dos textes explicatius per facilitar la seva comprensió i la seva utilització. Aquests documents precisaran com es va originar la Carta, quina és la seva especificitat, i quines són les anàlisis i les reivindicacions de la Marxa Mundial de les Dones per eliminar la pobresa i la violència vers les dones i es detallaran les condicions necessàries perquè es realitzi el món descrit a la Carta.
La Carta Mundial de les Dones per a la Humanitat és el fruit d’un llarg procés de consultes, intercanvis i debats amb grups de dones d’uns seixanta països.
En el 2005, les dones de la Marxa Mundial organitzaran un relleu de la Carta en el món sencer, durant el qual efectuaran accions de sensibilització i informació sobre el seu contingut i preguntaran als seus governants i a l’opinió pública. Les dones transportaran el contingut de la Carta sobre els quadrats d’un “patchwork” que anirà prenent forma a mesura que es vagin realitzant les diverses etapes del relleu.
El llançament mundial del relleu es fará el dia 8 de març de 2005 a Sao Paulo (Brasil) i continuarà fins el 17 d’octubre del 2005 passant per 53 països. Durant el relleu, les dones aniran ajuntant els cuadrats per crear la Manta de la Solidaritat Mundial. El final del relleu esta previst per 17 d’octubre de 2005 a Ouagadougou (Burkina Fasso). El 17 d’Octubre de 2005, a les 12:00, les dones organitzaran “les 24 hores de solidaritat feminista mundial”, que s’inicien en Oceania i van d’Est a Oest.
La Marxa Mundial de les Dones és una xarxa d’accions feministes que reuneix a grups de les bases que lluiten per eliminar la pobresa i la violència contra les dones. Conta amb més de 5.500 grups de dones en 163 països i territoris.
CARTA MUNDIAL DE LES DONES PER A LA HUMANITAT
Preàmbul
Nosaltres les dones, fa molt de temps que estem marxant per denunciar i exigir la fi de l’opressió a la que estem sotmeses per ser dones, per que la dominació, l’explotació, l’egoisme i la recerca desenfrenada del lucre que porten injustícies, guerres, conquestes i violències tinguin un fi.
De les nostres lluites feministes i les de les nostres avantpassades en tots els continents, naixeren nous espais de llibertat per nosaltres, les nostres filles, els nostres fills per totes les nenes i els nens que després de nosaltres, caminaran sobre la terra.
Estem construint un món en el que la diversitat sigui una avantatje, la individualitat així com la col·lectivitat un enriquiment que produeixi un intercanvi sense barreres, on la paraula, els cants i els somnis floreixin. Aquest món considerarà a la persona humana com una de les riqueses més preuades. Un món en el que regnarà equitat, llibertat, solidaritat, justícia i pau, Un món que, amb la nostra força, som capaces de crear.
Les dones constituïm més de la meitat de la humanitat. Donem la vida, treballem, estimem, creem, militem, ens distraiem. Nosaltres garantitzem actualment la majoria de les tasques essencials per la vida i la continuïtat d’aquesta humanitat. Malgrat això la nostra posició a la societat persisteix devaluada.
La Marxa Mundial de les Dones de la qual formem part, identifica al patriarcat com el sistema d’opressió vers les dones i al capitalisme com el sistema d’explotació d’una immensa majoria de dones i d’homes per part d’una minoria.
Aquests sistemes s'enforteixen mútuament. Es fonamenten i es conjuguen amb racisme, sexisme, misogínia, xenofòbia, colonialisme, imperialisme, esclavisme i treball forçat. Constitueixen la base dels fonamentalismes e integrismes que impedeixen a les dones i als homes de ser lliures. Generen la pobresa, la exclusió, violen els drets humans, particularment els de les dones i posen la humanitat i al planeta en perill.
Rebutgem aquest món!
Proposem construir un altre món on la explotació, la opressió, la intolerancia i les exclusions no existeixin més, on la integritat, la diversitat, els drets i llibertats de totes i tots siguin respectats.
Aquesta carta es basa en els valors d’igualtat, llibertat, solidaritat, justícia i pau.
IGUALTAT
Afirmació 1. Tots els éssers humans i tots els pobles son iguals, en tots els àmbits i en totes les societats i tenen igual accés a les riqueses, la terra, a una ocupació digna, a mitjans de producció, a vivenda adequada, a educació de qualitat, a formació professional , a la justícia, a una alimentació sana, nutritiva i suficient, a serveis de salut física i mental, a la seguretat durant a la vellesa, a un mediambient sa, a la propietat, a càrrecs de representació política i de presa de decisions, a l’energia a l’aigua potable, a l’aire pur, a mitjans de transport, a les tècniques, a la informació, als mitjans de comunicació, a l’oci, la cultura, al repòs, a la tecnologia i a la ciència.
Afirmació 2- No hi ha condició humana o de vida que justifiqui la discriminació.
Afirmació 3. No hi ha costum, tradició, religió, ideologia o sistema econòmic o polític que pugui justificar el posar a una persona en situació d’inferioritat, ni permetre actes que posin en perill la seva dignitat e integritat física i psicològica.
Afirmació 4. Abans de ser cònjuges, companyes, esposes, mares i treballadores, les dones som ciutadans de ple dret.
Afirmació 5. Les tasques no remunerades, qualificades de femenines, tasques que asseguren la vida i la continuïtat de la societat (feines domèstiques, tenir cura de les nenes i dels nens, dels familiars) són activitats econòmiques que creen riqueses i han de ser valorades i compartides.
Afirmació 6. Els intercanvis comercials entre països son equitatius i no son perjudicials per al desenvolupament dels pobles.
Afirmació 7. Cada persona te accés a un treball de justa remuneració, efectuat en condicions segures i salubres que el permeti viure amb dignitat.
LLIBERTAT
Afirmació 1. Tot ésser humà viu lliure de qualsevol tipus de violència. Cap ésser humà pertany a un altre, ni pot ser objecte d’esclavitud, ni tenir l’obligació de casar-se, ni patir treballs forçats, ni ser objecte de tràfic ni d’explotació sexual.
Afirmació 2. Cada persona disfruta de llibertats individuals i col·lectives que garantitzen la seva dignitat en particular: llibertat de pensament, de consciència, de creença, de religió, d’expressió, d’opinió, de viure lliurement la seva sexualitat de manera responsable i escollir la persona amb la que vol compartir la seva vida, de votar, de ser escollida o escollit, de participar en la vida política, d’associació, de reunió, de sindicalitzar-se, de manifestar-se, d’escollir el seu domicili, la seva nacionalitat, el seu estat civil, els seus estudis, d’escollir la seva professió i d’exercir-la, la seva forma de desplaçar-se, de disposar de la seua persona i dels seus bens, d’escollir el seu idioma de comunicació respectant al mateix temps les llengües minoritàries i les decisions col·lectives respecte de l’idioma d’ús i de treball, d’informar-se, de cultivar-se, d’intercanviar idees i de tenir accés a les tecnologies de l’informació.
Afirmació 3. Les llibertats s’exerceixen en un àmbit de tolerància i de respecte a l’opinió aliena, i dintre dels paràmetres democràtics i participatius. Les llibertats comporten responsabilitats i deures en vers la comunitat.
Afirmació 4. Les dones prenem lliurement les decisions respecte al nostre cos, sexualitat i a la nostra fecunditat i decidim per nosaltres mateixes si volem tenir o no filles i fills
Afirmació 5. Solament en un marc de llibertat e igualtat pot exercir-se la democràcia.
SOLIDARITAT
Afirmació 1. Es promou una solidaritat internacional entre les persones i els pobles, exempta de tot tipus de manipulació i influència.
Afirmació 2. Tots els éssers humans son inter-dependents i comparteixen el deure i la voluntat de viure junts, de construir una societat generosa, justa e igualitària, basada en els drets humans, exempta d’opressió, d’exclusions, de discriminacions, d’intolerància i de violències.
Afirmació 3. Els recursos naturals, els bens i els serveis necessaris per a la vida de totes i de tots són públics i de qualitat i totes les persones tindran accés a ells de forma igualitària i equitativa.
Afirmació 4. Els pobles administren els recursos naturals que es troben en llurs territoris i han de respectar el medi ambient i vetllar per la seva preservació i sostenibilitat.
Afirmació 5. La economia de la societat està al servei d’aquelles i d’aquells que la composen i es centra en la producció i en els intercanvis de les riqueses socialment útils, les quals es distribueixen entre totes i tots, garantitçant en primer lloc el benestar de la col·lectivitat, eliminant la pobresa i assegurant un equilibri entre l’interès general i els interessos individuals. És una economia amb la qual s’assegura la sobirania alimentària. No permet la recerca exclusiva dels guanys sense satisfacció social ni la acumulació privada dels medis de producció, de les riqueses, dels capital, de les terres; ni la concentració de les preses de decisió en mans d’alguns grups o d’algunes persones.
Afirmació 6. La contribució de cadascuna i de cadascú a la societat està reconeguda i es tradueix en drets socials, sigui quina sigui la funció que ocupen.
Afirmació 7. Les manipulacions genètiques estan controlades. No hi ha dret de propietat sobre l’ésser viu ni sobre el genoma humà. Es prohibeix la clonació humana.
JUSTÍCIA
Afirmació 1. Totes les persones, amb independència del seu país d’origen, de la seva nacionalitat i del seu lloc on resideix, són considerades ciutadanes i ciutadans que poden disfrutar i exercir els seus drets humans (drets socials, econòmics, polítics, civils, culturals, sexuals, reproductius, medi ambientals) d’una manera igualitària, equitativa i veritablement democràtica.
Afirmació 2. La justícia social estàfonamentada en una redistribució equitativa de les riqueses que permeten eliminar la pobresa, limitar la riquesa i garantir la satisfacció de les necessitats essencials de la vida cercant millorar el benestar de totes les persones.
Afirmació 3. Es garanteix la integritat física i moral de totes i de tots, es prohibeix la tortura, els tractaments humiliants i degradants. Les agressions sexuals, les violacions, les mutilacions genitals femenines, les violències específiques contra les dones, el tràfic sexual i el tracte de éssers humans es consideren crims contra la persona i contra la humanitat.
Afirmació 4. S’instaura un sistema judicial accessible, igualitari, eficaç e independent.
Afirmació 5. Cada persona disfruta de la protecció social necessària per garantir-li l’accés a la alimentació, a la atenció, a l’habitacle salubre, a l’educació e informació, a la seguretat en el transcurs de la vellesa i tenir accés a suficients emoluments per viure dignament,
Afirmació 6. Els serveis de salut i els serveis socials seran públics, de qualitat, accessibles i de franc per tots els tractaments, totes les pandèmies i en particular per el VIH.
PAU
Afirmació 1. Tots els éssers humans viuen en un món de pau. La pau resulta en particular de la igualtat entre els sexes, la igualtat social, econòmica, política, jurídica i cultural, de respectar els drets, la eradicació de la pobresa que garantitzen a totes i tots una vida digna, sense violència, on cadascú disposa d’un treball i recursos suficients per alimentar-se, tenir habitacle, vestir-se, instruir-se, estar protegit en la vellesa, tenir accés a les cures necessàries.
Afirmació 2. La tolerància el diàleg, el respecte a la diversitat són garantia de pau
Afirmació 3. S’exclueixen totes les formes de dominació, d’explotació i d’exclusió d’una persona sobre una altra, d’un grup sobre un altre, d’una majoria sobre una minoria, d’una nació sobre una altra.
Afirmació 4. Tots els éssers humans tenen dret a viure en un món sense guerra i sense conflicte armat, sense ocupació estrangera ni base militar. Ningú té dret sobre la vida o la mort de les persones o dels pobles.
Afirmació 5. No hi ha costum, tradició, ideologia, sistema econòmic o polític que justifiqui la violència.
Afirmació 6. Els conflictes, siguin o no armats, entre països, comunitats o pobles es resolen mitjançant la negociació, per arribar a solucions pacífiques, justes i equitatives tant a escala nacional com regional i internacional.
CRIDA
Aquesta Carta Mundial de les Dones per a la Humanitat, fa una crida a totes les dones i a tots els homes, a tots els pobles oprimits de planeta a proclamar, individual i col·lectivament el seu poder per transformar el món i modificar radicalment els lligams que els uneixen, per desenvolupar relacions basades en la igualtat, la pau, la llibertat, la solidaritat i la justícia.
Fa una crida a tots els moviments socials i a totes les forces de la societat a fi d’actuar per que els valors que defensem en aquesta Carta siguin veritablement posats a la pràctica. Perquè les instàncies de poder polític adoptin les mesures necessàries per a la seva aplicació.
La Carta invita a l’acció per canviar el món
És urgent!
Cap element d’aquesta Carta pot ser interpretat o utilitçat per emetre opinions o portar a terme activitats contràries a l’esperit d’aquesta Carta. Els valors que aquí es defensen formen un conjunt i tene la mateixa importància, a més que són inter-dependents e indivisibles; el lloc que ocupen en la Carta és inter-canviable.